Εύκολες συνταγές

Συνταγή σαλάτας με ψαρονέφρι

Σχετικά με τη συνταγή

Η ψητό φιλέτο σαλάτα είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει τη χυμώδη μπριζόλα από φιλέτο με τη φρεσκάδα μιας ζωντανής σαλάτας. Αυτή η συνταγή προσφέρει μια απολαυστική ισορροπία γεύσεων και υφών, καθιστώντας την εξαιρετική επιλογή για ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα. Το φιλέτο φιλέτο μαριναρίζεται με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, στη συνέχεια ψήνεται στη σχάρα στην τελειότητα, με αποτέλεσμα ένα ζουμερό και γευστικό κεντρικό κομμάτι για τη σαλάτα. Η συνοδευτική σαλάτα περιλαμβάνει ένα μείγμα από τραγανά χόρτα, πολύχρωμα λαχανικά και πικάντικο dressing, παρέχοντας μια αναζωογονητική αντίθεση στο πλούσιο κρέας.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

1 λίβρα
Μοσχάρι φιλέτο

4 κουταλιές της σούπας
Ελαιόλαδο

2 γαρίφαλα
Σκόρδο

2 κλωνάρια
Φρέσκο ​​δεντρολίβανο

2 κλωνάρια
Φρέσκο ​​θυμάρι

Αλάτι
Για γεύση

Πιπέρι
Για γεύση

4 φλιτζάνια
Μικτά χόρτα σαλάτας

1 φλιτζάνι
ντοματίνια

1
Αγγούρι

1
Κόκκινο κρεμμύδι

½ φλιτζάνι
Ελιές Καλαμών

¼ φλιτζάνι
Τυρί φέτα

2 κουταλιές της σούπας
Χυμός λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας
Βαλσάμικο ξύδι

2 κουταλιές της σούπας
Μέλι

½ φλιτζάνι
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

– Σανίδα κοπής
– Μαχαίρι του σεφ
– Μπολ ανάμειξης
– Χτυπήστε με σύρμα
– Γκριλ ή τηγάνι σχάρας
– Λαβίδες
– Σαλατιέρα
– Διακομιστές σαλάτας

Προετοιμασία

1. Ξεκινήστε προετοιμάζοντας τη μαρινάδα για το φιλέτο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, τα φύλλα θυμαριού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
2. Τοποθετήστε το μοσχαρίσιο φιλέτο σε μια σακούλα με φερμουάρ ή ένα ρηχό πιάτο και περιχύστε το με τη μαρινάδα. Βεβαιωθείτε ότι η μπριζόλα είναι ομοιόμορφα επικαλυμμένη. Μαρινάρετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να μπουν οι γεύσεις στο κρέας.
3. Όσο μαρινάρεται η μπριζόλα, ετοιμάζουμε τα υλικά της σαλάτας. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα ανάμεικτα χόρτα σαλάτας, τα ντοματίνια και το αγγούρι. Κόβουμε το αγγούρι σε λεπτές φέτες και το κόκκινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Αφήστε στην άκρη.
4. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το χυμό λεμονιού, το βαλσάμικο, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίξτε σταδιακά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να γαλακτωματοποιηθεί το dressing. Αφήστε στην άκρη.
5. Προθερμάνετε το γκριλ ή το τηγάνι γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφαιρέστε το φιλέτο από τη μαρινάδα και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο.
6. Ψήστε τη μπριζόλα στη σχάρα για περίπου 4-5 λεπτά ανά πλευρά για μέτρια-σπάνια ψήσιμο ή προσαρμόστε το χρόνο μαγειρέματος ανάλογα με το επίπεδο ψησίματος που προτιμάτε. Χρησιμοποιήστε λαβίδες για να αναστρέψετε τη μπριζόλα και αποφύγετε να την τρυπήσετε, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διαφυγή των χυμών.
7. Μόλις ψηθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, αφαιρέστε τη μπριζόλα από τη σχάρα και αφήστε την να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να αναδιανεμηθούν σε όλο το κρέας, με αποτέλεσμα μια τρυφερή και ζουμερή υφή.
8. Ενώ η μπριζόλα ξεκουράζεται, συναρμολογήστε τη σαλάτα στρώνοντας τα ανάμεικτα χόρτα σαλάτας σε μια πιατέλα ή σε μια σαλατιέρα. Από πάνω βάζουμε ντοματίνια, αγγούρι σε φέτες, κόκκινο κρεμμύδι και ελιές Καλαμάτας.
9. Κόψτε σε λεπτές φέτες το ψητό φιλέτο πάνω στο σιτάρι και τοποθετήστε το πάνω από τη σαλάτα. Τρίψτε τη φέτα πάνω από τη σαλάτα και περιχύστε το dressing από πάνω.
10. Ρίξτε απαλά τη σαλάτα για να ενωθούν όλα τα υλικά, διασφαλίζοντας ότι κάθε μπουκιά είναι γεμάτη με έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων.
11. Σερβίρετε αμέσως τη ψητό φιλέτο σαλάτα και απολαύστε!

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτήν τη συνταγή σαλάτας με ψαρονέφρι είναι περίπου 20 λεπτά, εξαιρουμένου του χρόνου μαριναρίσματος. Το μαρινάρισμα του φιλέτου διαρκεί περίπου 1 ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείτε να ετοιμάσετε τα υλικά της σαλάτας και το dressing. Μόλις μαριναριστεί η μπριζόλα, το ψήσιμο στη σχάρα διαρκεί περίπου 8-10 λεπτά, ανάλογα με το επιθυμητό επίπεδο μαγειρέματος. Τέλος, η συναρμολόγηση της σαλάτας και η ανατίναξή της με το dressing διαρκεί λίγα μόνο λεπτά. Αυτή η συνταγή παρέχει μια γρήγορη και ικανοποιητική επιλογή γεύματος που είναι ιδανική για μια κουραστική μέρα ή μια περιστασιακή συγκέντρωση.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Όταν μαρινάρετε το φιλέτο, βεβαιωθείτε ότι το κρέας είναι καλά επικαλυμμένο με τη μαρινάδα για να βελτιώσετε τη γεύση του.
– Για επιπλέον γεύση, αφήστε τη μαριναρισμένη μπριζόλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν ψήσετε. Αυτό βοηθά το κρέας να ψηθεί πιο ομοιόμορφα και ενισχύει την τρυφερότητά του.
– Ενώ ψήνετε το ψαρονέφρι, αντισταθείτε στον πειρασμό να το αναποδογυρίζετε πολύ συχνά. Αφήστε κάθε πλευρά να δημιουργήσει ένα ωραίο κάρβουνο και σημάδια από τη σχάρα πριν το γυρίσετε.
– Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να βεβαιωθείτε ότι η μπριζόλα φτάνει στο επιθυμητό επίπεδο ψησίματος. Για μέτρια σπάνια, η εσωτερική θερμοκρασία θα πρέπει να είναι περίπου 135°F (57°C).
– Αφήστε τη ψητή μπριζόλα να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά πριν την κόψετε σε φέτες. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να αναδιανεμηθούν, με αποτέλεσμα ένα πιο ζουμερό και πιο γευστικό κρέας.
– Μη διστάσετε να προσαρμόσετε τα συστατικά της σαλάτας με βάση τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον λαχανικά, όπως πιπεριές ή αβοκάντο, ή να αντικαταστήσετε το τυρί φέτα με κατσικίσιο τυρί ή μπλε τυρί.
– Για να κάνετε τη σαλάτα πιο χορταστική, μπορείτε να προσθέσετε μαγειρεμένους κόκκους όπως κινόα ή φάρρο, ή ακόμα και μερικούς καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς για περισσότερη τραγανή γεύση.
– Όταν ρίχνετε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ, κάντε το απαλά για να μην μαραθούν τα χόρτα. Μπορείτε να περιχύσετε το ντρέσινγκ σε μεμονωμένες μερίδες αν προτιμάτε.
– Για μια επιπλέον πινελιά γεύσης, σκεφτείτε να πασπαλίσετε μερικά φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό ή βασιλικό πάνω από τη συναρμολογημένη σαλάτα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
350

Πρωτεΐνη
25 g

Παχιά
23g

Υδατάνθρακες
12g

Ίνα
3g

Ζάχαρη
7g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να αναδείξετε την παρουσίαση της ψητού φιλέτου σαλάτας, σερβίρετε τη σε μεγάλη πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα. Τοποθετήστε τα ανάμεικτα χόρτα της σαλάτας ως βάση και από πάνω τοποθετήστε περίτεχνα τις φέτες ψαρονέφρι. Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με ντοματίνια, αγγουράκια, φέτες κόκκινου κρεμμυδιού και ελιές Καλαμάτας. Τρίψτε τη φέτα πάνω από τη σαλάτα και περιχύστε το dressing γενναιόδωρα. Σερβίρετε τη σαλάτα με ένα ζευγάρι διακομιστές σαλάτας για εύκολο σερβίρισμα.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, μπορείτε να σερβίρετε ψωμί κρούστας ή σκορδόψωμο μαζί με τη σαλάτα για να συμπληρώσετε τις γεύσεις. Αν προτιμάτε ένα πιο χορταστικό γεύμα, μπορείτε να προσθέσετε μια πλευρά από ψητές πατάτες ή ψητά λαχανικά. Η ευελιξία αυτού του πιάτου σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε τις πλευρές με βάση τις προτιμήσεις και τις διατροφικές σας ανάγκες.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Οι ψητές φέτες φιλέτου μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα συστατικά της σαλάτας ξεχωριστά από το dressing για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους. Όταν είστε έτοιμοι να απολαύσετε τα υπολείμματα, απλά συναρμολογήστε ξανά τη σαλάτα και ρίξτε τη με το dressing. Λάβετε υπόψη ότι η υφή των χόρτων μπορεί να μαλακώσει ελαφρώς μετά την κατάψυξη.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Η σαλάτα με φιλέτο στη σχάρα προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία χάρη στα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά συστατικά της. Ακολουθούν ορισμένα βασικά οφέλη:

  • Το μοσχαρίσιο φιλέτο είναι μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης, απαραίτητη για τη δόμηση και την επιδιόρθωση των ιστών.
  • Μικτά χόρτα για σαλάτες παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Τα ντοματίνια είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών.
  • Τα αγγούρια είναι ενυδατικά και περιέχουν βιταμίνες Κ και Β, καθώς και αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία του δέρματος.
  • Τα κόκκινα κρεμμύδια προσφέρουν φλαβονοειδή και θειούχες ενώσεις που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Οι ελιές Καλαμών περιέχουν μονοακόρεστα λίπη, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.
  • Το τυρί φέτα παρέχει ασβέστιο και πρωτεΐνη, αλλά συνιστάται η μέτρια κατανάλωση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νάτριο.

Ενσωματώνοντας αυτά τα συστατικά στη διατροφή σας, μπορείτε να απολαύσετε ένα γευστικό γεύμα απολαμβάνοντας τα θρεπτικά οφέλη που προσφέρουν.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η ψητό φιλέτο σαλάτα, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  • Σαλάτα Καίσαρα με κοτόπουλο στη σχάρα: Αντικαταστήστε το ψαρονέφρι με ψητό στήθος κοτόπουλου και πασπαλίστε με τραγανό μαρούλι, σπιτικό dressing Caesar, κρουτόν και τυρί παρμεζάνα.
  • Σαλάτα καβουρδισμένου σολομού: Αλατοπιπερώστε και σοτάρετε τα φιλέτα σολομού και μετά σερβίρετέ τα σε ένα κρεβάτι με ανάμεικτα χόρτα, φέτες αβοκάντο, ντοματίνια και μια βινεγκρέτ εσπεριδοειδών.
  • Σαλάτα με γαρίδες και μάνγκο στη σχάρα: Σουβλίστε τις μαριναρισμένες γαρίδες και ψήστε στη σχάρα μέχρι να ψηθούν. Συνδυάστε το με κομμάτια μάνγκο, ανάμεικτα χόρτα, κόκκινη πιπεριά και ένα ζωηρό dressing λάιμ για μια δροσιστική τροπική σαλάτα.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή σαλάτας με φιλέτο σχάρας αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ που διαπρέπουν στη δημιουργία καινοτόμων και νόστιμων πιάτων. Σεφ όπως ο Gordon Ramsay, ο Bobby Flay

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button